Overzicht  Overview

 

Bebuka lan Redaksi  Diaspora Jawa Sakdonya 

Ngumpulke Balung Pisah (NBP) > Komite Organisasi NBP NBP 1/2014 NBP 2/2015 NBP 3/2017

Afrika Kidul  Australia  Brunei Darussalam  Guyana Prancis  Indonesia  Kaledonia Anyar 

Kapuloan Kokos  Landa  Madagaskar    Malaysia  Meksiko  Singapura  Sri Lanka  Suriname  Thailand  Vietnam

BanyuMili Jawa Suriname

 

 

 

Overzicht

Javanen in diaspora
-
Het maakt deel uit van de Indonesische Diaspora
-
Transmigratie van landbouwers uit Java naar andere eilanden van IndonesiŽ
-
Migraties of Javaanse contractarbeiders naar Singapore, MalaysiŽ, Nieuw-CaledoniŽ  en als slaven naar Zuid-Afrika
-
Migraties van Javanen naar andere landen van de wereld
-
Migrations of Javanese labors to Suriname

Javaanse Surinamers in diaspora
-
Migraties van Javaanse Surinamers naar IndonesiŽ
-
Migraties van Javaanse Surinamers naar Nederland
-
Migraties van Javaanse Surinamers naar andere landen van de wereld

Javanese Diaspora Event
-
Pre-Javanese Diaspora Network Event 2014
-
Javanese Diaspora Network Event 2015
-
Javanese Diaspora Event 2017

 

   

 

 

Javanen in diaspora
 

 

Het maakt deel uit van de Indonesische Diaspora

 

Wat betekent diaspora eigenlijk?

Diaspora is een Oud-Grieks woord en betekent verstrooiing of verspreiding. Het geeft de grootschalige verstrooiing of verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld aan. Lange tijd betreft de betekenis van het woord diaspora specifiek de verstrooiing of verspreiding van het Joodse volk. Thans kan men van veel volken spreken van diaspora. Bijvoorbeeld verstrooiing of uitzaaiing van Javanen. Om in die terminologie te spreken: Javanen in diaspora. En wat zegt de literatuur over Javanen in diaspora. Het gaat hierbij niet alleen over de Javaanse contractarbeiders die naar Suriname zijn gegaan om er te werken voor de rijke plantage-eigenaren. De literatuur geeft daar inzicht over.

 

Als landbouwkolonisten naar andere eilanden van IndonesiŽ

 

Het gaat om landbouwkolonisaties, waar de Indonesische regering achter staat. Er werd ook heel veel propaganda voor gemaakt. Zelfs het wayangspel werd ingeschakeld om de Javanen op Java (IndonesiŽ) ertoe te bewegen naar de andere eilanden van IndonesiŽ te verhuizen. Het boek Tanah Sabrang, Land aan de overkant onder redactie van Fons Grasveld vertelt over wayang in een film van Mannus Franken. Deze film werd oorspronkelijk als propaganda gebruikt. Het Transmigratie Pogramma is in 1950 begonnen. Het ministerie van Arbeid en Transmigratie heeft de regie hiervan in handen. In 2005 waren er activiteiten ontplooid onder andere in het kader van 55 jaar Transmigratie.

 

Als contractarbeiders naar Nieuw-CaledoniŽ

 

Nieuw-CaledoniŽ is een eiland in de Stille Oceaan dat ligt ten noordoosten van AustraliŽ. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een Frans gebiedsdeel. Het aantal Javanen dat er woont, is 6.750 volgens de telling van 1987. Tussen 1900 en 1938 gingen Javanen als contractarbeiders naar Nieuw-CaledonŽ. Zij spreken naast het Frans, de algemene voertaal van Nieuw-CaledonŽ, ook nog Javaans.

Op 26 februari 1896 kwamen 170 Javanen als contractarbeiders in Nieuw-CaledonŽ aan. Zij werden in de nikkelmijnen tewerkgesteld. Nieuw-CaledonŽ is een eiland in de Stille Oceaan ten noordoosten van AustraliŽ. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een Frans gebiedsdeel. Er wonen naar schatting 7000 Javanen. Zij spreken naast het Frans, de algemene voertaal van het eiland ook nog Javaans. Foto: Familie Sukendar uit Nieuw-CaledoniŽ.
 Bezoek de website familie Sukendar...Iisskandar.multply.com

 

Als contractarbeiders naar Singapore

 

In 1825 kwamen Javanen als arbeiders in Singapore aan waar zij tewerkgesteld werden op de rubberplantages en bij de aanleg van spoor- en autowegen. Zij kwamen uit Midden-Java, Kampoeng Jawa was de eerste vestigingsplaats aan de oever van de rivier Rochor in Singapore. Later verspreiden zij zich naar andere gebieden in Singapore. De ongetrouwde mannen trouwden met de lokale vrouwen of vrouwen van andere migrantengroepen. Kallang Airport staat ook bekend als een Javaanse vestigingsplaats. In Kallang leefden de Javanen zij aan zij met MaleisiŽrs en Chinezen.
Informatie verkregen van Lisbet Kurniawati, IndonesiŽ.

 

Als slaven naar Cape Malay in Zuid-Afrika

 

Cape Town is een etnische gemeenschap in Zuid-Afrika. Vroeger heette het Cape Malay.
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft tussen 1641 en 1824 IndonesiŽrs, waaronder Javanen, als slaven naar dit gebied in Zuid-Afrika getransporteerd. En ook slaven uit Madagaskar. Zij vormen samen de voorvaderen van de eerste 'gekleurde gemeenschappen' in Zuid-Afrika. Cape Town, eerder bekend als Kaap de Goede Hoop, werd door de VOC gesticht en gebruikt als tussenstophaven voor de schepen die naar Nederlands Oost-IndiŽ gingen. Bron: Wikipedia.

 

Als contractarbeiders naar Suriname


 

De eerste Javanen gingen vanuit IndonesiŽ niet rechtstreeks naar Suriname. Met de Prins Alexander en de Prins Willem II werden ze naar Nederland verscheept. Daar stapten ze over in de Koningin Emma. Op 9 augustus 1890 arriveerde de Koningin Emma met 94 Javaanse contractarbeiders in de haven van Paramaribo. Het betrof 61 mannen, 31 vrouwen en 2 kinderen. Deze eerste Javaanse contractanten waren in de vorm van een experiment en op particulier initiatief naar Suriname aangevoerd. Dit experiment bleek geslaagd te zijn, waarna de Javaanse immigratie van overheidswege ter hand werd genomen. Op deze manier werd de continuÔteit van het aanbod aan arbeidskrachten in Suriname gewaarborgd. Het volgende schip, het S.S. Voorwaarts, verliet Java met 614 Javanen aan boord en meerde op 16 juni 1894 in Paramaribo af.

 

   

 

Kolofon

Disain situsweb, disain grafis, research lan
redaksi basa Jawa, Landa lan Inggris dening
bocah desa, Suriname

Urunan

Situs portal www.diasporajawa.net iki urunane
BanyuMili Jawa Suriname sing nggarap babagan sejarah, basa lan budaya Jawa Suriname liwat
situsweb www.javanenvansuriname.info.
Actifitas iku diwiwiti ing taun 1990 bebarengan karo adegane Sana Budaya ing Paramaribo, Suriname.

Bocah desa, Suriname
Reinier Kromopawiro

 

Overzicht
Overview

Kaca Bebuka
Ngumpulke Balung Pisah
Javanese Diaspora Event

BanyuMili Jawa Suriname

Diaspora Jawa Sakdonya
Afrika Kidul
Australia
Brunei Darussalam
Guyana Prancis
Indonesia
Kaledonia Anyar
Landa
Madagaskar
Malaysia
Meksiko
Singapura
Sri Lanka
Suriname
Thailand